ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

Αποστολή μας, η προάσπιση της υγείας της μητέρας & του παιδιού της

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δουβλέτης Νικόλαος, με τα πιο σύγχρονα και πιστοποιημένα μέσα διάγνωσης και θεραπείας, προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν όλη τη φυσιολογία και παθολογία της Μαιευτικής, στο ιατρείο του στην Καβάλα.

Ανώδυνος Τοκετός

Αναλγησία στον Τοκετό – Επισκληρίδιος

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού ανησυχεί συχνά την έγκυο από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης και η αναλγησία στον τοκετό έχει ιδιαίτερη σημασία στη μαιευτική. Σήμερα η αναλγησία επιτυγχάνεται με την περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιο αναισθησία και ραχιαία ή υπαραχνοειδή αναισθησία).

Αναλγησία στο Φυσιολογικό Τοκετό

Η επισκληρίδιος είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος καταστολής του πόνου, δεν επηρεάζει την εξέλιξη του τοκετού και δεν προκαλεί μητρική ή εμβρυική καταστολή. Η επισκληρίδιος γίνεται πάντοτε από τον αναισθησιολόγο.

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT – Non Invasive Prenatal Testing), γίνεται από το αίμα της μέλλουσας μητέρας, με μια απλή αιμοληψία μετά την 10η εβδομάδα ως την 24η, με σκοπό τη μη επεμβατική ανίχνευση (διαλογή – screening) χρωμοσωματικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down (τρισωμία 21), οι τρισωμίες 13 και 18, όπου η ακρίβεια αγγίζει το 99%. Επίσης, το τεστ προσδιορίζει το φύλο του εμβρύου με ικανότητα που αγγίζει το 98%.

Ενώ το αρνητικό αποτέλεσμα του NIPT δεν εξασφαλίζει τη μη ύπαρξη χρωμοσωματικών ανωμαλιών στο έμβρυο, το θετικό αποτέλεσμα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται με επεμβατική προγεννητική διάγνωση.

Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Τι είναι η Κύηση Υψηλού Κινδύνου;
Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, όταν η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα ή στο έμβρυο είναι αυξημένη. Η δίδυμος κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση της μητέρας, καθώς και άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως η επαπειλούμενη αποβολή ή ο επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός, αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου και απαιτούν εξειδικευμένη παρακολούθηση, με περισσότερες επισκέψεις, περισσότερους ελέγχους καθώς και ειδικές εξετάσεις από ό,τι σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Αμνιοπαρακέντηση

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια επεμβατική μέθοδος ελέγχου του εμβρύου η οποία περιλαμβάνει τη διείσδυση μιας λεπτής βελόνας εντός της μήτρας ώστε να ληφθεί μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο. Αυτό το υγρό είναι ούρα του εμβρύου και η αφαιρούμενη ποσότητα αποκαθίσταται άμεσα στις επόμενες ημέρες. Εντός του αμνιακού υγρού περιέχονται κύτταρα του εμβρύου, τα χρωμοσώματα των οποίων και εξετάζουμε.

Φυσιολογικός Τοκετός – Στάδια

1ο ΣΤΑΔΙΟ:

Αρχικά, οι ρυθμικές συστολές της μήτρας προκαλούν τη σταδιακή διαστολή του τραχήλου της μήτρας, κάτι που συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες. Η ένταση και η συχνότητα των συστολών δεν είναι η ίδια συνεχώς.

Σε πρώτη φάση, η ένταση των συστολών είναι χαμηλή, όπως επίσης και ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα. Η συχνότητα των συστολών είναι επίσης μικρή (περίπου 1 συστολή κάθε 5 με 7 λεπτά). Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 12 με 14 ώρες. Σταδιακά, οι συστολές της μήτρας γίνονται ολοένα και συχνότερες και περισσότερο έντονες, ενώ αυτό έχει αποτέλεσμα την ταχύτερη διαστολή του τραχήλου.

Τελικά, το 1ο στάδιο του Φυσιολογικού Τοκετού ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και τη σταδιακή μετάβαση στο 2ο στάδιο που περιλαμβάνει την κάθοδο του εμβρύου.

2ο ΣΤΑΔΙΟ:

Η κάθοδος του εμβρύου και έξοδος. Το έμβρυο σε κάθε συστολή της μήτρας κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο δια μέσω του τραχήλου της μήτρας. Η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης.

3ο ΣΤΑΔΙΟ:

Η αποκόλληση και η έξοδος του πλακούντα, που διαρκεί λίγα λεπτά και δεν είναι πλήρως αισθητή η διαδικασία στη λεχώνα.

“Ευτυχία είναι το χαμόγελο που βγαίνει τελικά από τα χείλη μιας γυναίκας!

Αυτό το χαμόγελο που συγκρατούσε λόγω μίας ασθένειας ή μίας δύσκολης περιόδου κυήσεως!”

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας, στο γυναικολογικό ιατρείο του Δουβλέτη Νικόλαου.