ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση όπου κύτταρα του εσωτερικού της μήτρας (του ενδομήτριου), βρίσκονται εκτός της μήτρας, συνήθως σε άλλες περιοχές της, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στο περιτόναιο. Αφορά, κυρίως, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Δεν είναι φλεγμονή και δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι καρκίνος.

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πόνος στην πύελο (λεκάνη), πόνος κατά την διάρκεια ή μετά από την σεξουαλική επαφή, επίπονες, μερικές φορές και βαριές (με περισσότερο αίμα απ’ ότι συνήθως) περιόδους, και, για κάποιες γυναίκες, δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης (υπογονιμότητα).

Μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της καθημερινότητας μιας γυναίκας, συμπεριλαμβάνοντας την γενική της φυσική κατάσταση, το συναισθηματικό της ‘καλώς έχειν’ καθώς και την καθημερινή της ρουτίνα.

Αποτελεί μια μακροχρόνια κατάσταση που επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας ( από την έναρξη της περιόδου έως την εμμηνόπαυση).

Οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα της πάθησης, μπορεί να έχουν κάποιο από τα παρακάτω:

Πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) που δεν μειώνεται με τα συνηθισμένα αναλγητικά από το φαρμακείο. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν και βαριές περιόδους
Πόνο κατά την διάρκεια ή μετά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)
Πόνο χαμηλά στην κοιλιά
Πυελικό πόνο που μπορεί να είναι μακροχρόνιος
Δυσκολία στο να μείνουν έγκυες (υπογονιμότητα)
Πόνο σχετιζόμενο με την λειτουργία του παχέος εντέρου ή της ουροδόχου κύστης (με ή χωρίς ανώμαλη αιμορραγία)
Μακροχρόνια κόπωση