ΑΠΟΒΟΛΗ

Η αποβολή είναι μιά απώλεια της εγκυμοσύνης.

Τα αίτια της αποβολής

Οι λόγοι που οδηγούν σε μια αποβολή είναι πολλοί, ο συνηθέστερος εξ αυτών είναι οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Το ωάριο ή το σπερματοζωάριο συχνά δεν διαθέτουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και, κατά συνέπεια, το έμβρυο που δημιουργείται δεν αναπτύσσεται κανονικά και κάποια στιγμή σταματά να μεγαλώνει και αποβάλλεται. Ουσιαστικά, δηλαδή, η εν λόγω αποβολή αποτελεί πρόνοια της φύσης για την γέννηση υγιών παιδιών. Παρότι, όμως, οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός είναι πολλοί πιθανότερο να σημειωθούν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μια άλλη κατηγορία αποβολών είναι οι βιοχημικές αποβολές. Το ωάριο, 4-5 μέρες μετά την γονιμοποίηση, έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται σε έμβρυο και είναι έτοιμο να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Η εμφύτευση, ωστόσο κάποιες φορές αποτυγχάνει, συνήθως λόγω ανατομικών ανωμαλιών και παθήσεων της μήτρας (π.χ. δίκερως, διθάλαμος δίδελφης, καρδιόσχημος μήτρα, υποβλεννογόνιο ινομύωμα κτλ.).
Ακόμη, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί αποβολή εξαιτίας ορμονικών δυσλειτουργιών. Οι συνηθέστερες αιτίες της συγκεκριμένης αποβολής είναι ορισμένες ανοσολογικές διαταραχές (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, θυροειδοπάθεια) ή κάποιες ορμονικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).
Τέλος, ένα άλλο μητρικό αίτιο είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου. Ο τράχηλος προστατεύει το έμβρυο κατά την κύηση. Επομένως, η ανεπάρκεια στο μήκος ή την σύσταση του τραχήλου μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές προχωρημένης κύησης (2ου τριμήνου: 12η με 24η εβδομάδα).
Από τα παραπάνω φαίνεται πως η αποβολή σπάνια οφείλεται σε κάποιο λάθος της μητέρας. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά για την κύηση αποτελέσματα. Η λήψη φαρμάκων και η έκθεση σε ακτινοβολίες και τοξικούς παράγοντες είναι οι συνηθέστεροι εξ αυτών. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη, είναι πιθανό να προκαλέσουν αποβολή, αλλά κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο.

Συμπτώματα Αποβολής και Διάγνωση μιάς Αποβολής

Τα συνήθη συμπτώματα μιας αποβολής είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, η αιμορραγία και το κοιλιακό άλγος, είτε με την μορφή πόνου περιόδου είτε με την μορφή κοιλιακής κράμπας που «χτυπά» χαμηλά στην μέση. Βέβαια, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν, χωρίς απαραίτητα να προκληθεί αποβολή. Επομένως, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας για εξέταση. Πολλές φορές, μάλιστα, μια αποβολή μπορεί να αποφευχθεί με έγκαιρη διάγνωση, έπειτα από θεραπεία που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας!